Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп предложи да се въведат „идеологически сертификати” за имигрантите от други страни.

Пред свои привърженици в Аризона Тръмп обяви нова система за скрининг, която ще въведе ако спечели изборите през есента. „Идеологическият сетификат” ще служи за сигурност, че „тези, които допускаме до страната ни, споделят нашите ценности и обичат народа ни.“

Кандидадът на републиканците влезе в задочен спор с президента на Мексико Енрико Пеня Нието само часове след срещата им. Пред Тръмп увери, че мексиканските власти ще платят „100 процента“ за стената, която той планира да изгради по общата граница, за да спре трафика на хора. Пеня Нието отхвърли категорично твърдението на републиканеца. 

В речта си в Аризона Тръмп остави отворена възможността за депортиране на 11-те милиона нелегални имигранти от Съединените щати. Доналд Тръмп  заяви, че ако стане президент всеки, който е влязал незаконно в страната, ще бъде „обект на депортация“ и след това допълни, че няма да има амнистия за никого. Планът му включва още моментално задържане на всички нелегални имигранти, които са били арестувани за престъпления, и задействане на процедура за прогонването им.