Икономиката на еврозоната, от 19 страни, които използват еврото като валутата, приключи 2019 г. като най-лошата си година на растеж от дълговата криза на единната валута през 2013 г., съобщава АП.

В първата си оценка за тримесечието, статистическата агенция Евростат заяви, че еврозоната е нараснала само с 0,1% спрямо предходния тримесечен период, което е най-ниският процент от първото тримесечие на 2013 г.

Регистрираният растеж е по-нисък от очакваното на пазарите с 0,2% и до голяма степен се дължи на факта, че две от най-големите икономики в еврозоната, Франция и Италия, се свиха. Според съответните статистически агенции икономиките им се свиват с 0,1% и 0,3%.

Франция претърпя поредица от стачки през зимата, които навредиха на бизнеса, докато италианската икономика се бори от години за растеж. Евростат не предоставя повече подробности, за да илюстрира защо растежът е толкова нисък.

Цифрите подчертават как еврозоната губи на фона на притесненията от търговската война между САЩ и Китай, която има поразителни ефекти по целия свят.

За 2019 г. като цяло еврозоната нараства само с 1,2%, най-ниският й процент от 2013 г. насам, когато се сви с 0,2%, тъй като няколко държави, особено Гърция, изпаднаха в рецесия, застрашаваща самото бъдеще на еврото.

В отделен доклад Евростат установи, че годишният темп на инфлация в еврозоната е нараснал до 1,4% през януари от 1,3% предходния месец. 

Инфлацията остава под целта на Европейската централна банка от малко под 2%.

ЕЦБ провежда програма за стимулиране на инфлацията и растежа, но също така преминава задълбочен преглед как да направи това, включително дали трябва да промени целта си за инфлация.

Безработицата в еврозоната се понижи през декември до ново 11-годишно дъно

Безработицата в еврозоната се понижи през декември до ново 11-годишно дъно

Исторически дъна на безработицата в България и в целия ЕС в края на 2019 година