Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, в обръщение към нацията формулира условията, при които страната би прекратила огъня Нагорни Карабах, предаде Дойче веле.

"Нашето условие е да ни представят график за изтегляне на арменската армия от окупираните територии. Тогава ще възстановим режима на прекратяване на огъня", - заяви Алиев.

Той обвини властите в Армения и в редица европейски страни, които по думите му искат запазване на досегашното положение в Нагорни Карабах, че работят за ескалиране на конфликта.

Тежки боеве в Нагорни Карабах

Тежки боеве в Нагорни Карабах

Това е нашата финална битка, която ние със сигурност ще спечелим

Президентът на Азербайджан посочи, че многократно се е обръщал към Минската група на ОССЕ, към международната общност с молба да повлияят на Ереван, да въведат санкции срещу ввести санкции против Армения, но апелът му не е бил чут.

Алиев призова Ереван да се извини пред народа на Азербайджан и публично да заяви, че Карабах не е Армения. По думите му, едва след това страната му може да се върне на масата на преговорите.

Лидерите на ЕС призоваха за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах

Лидерите на ЕС призоваха за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах

Външната намеса е недопустима...

Припомняме, замразеният конфликт в Нагорни Карабах избухна с нова сила на 27 септември, след като Азербайджан започна мащабна военна операция, като обяви "контранастъпление". Целта на операцията е "противодействие на бойната активност на въоръжените сили на Армении и обезпечаване на сигурността на мирното население".

Според информации на арменското външно министерство, армията на Азербайджан бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Нагорни Карабах - Степанакерт.

Двете воюващи страни съобщават за многочислени загуби на противника в жива сила и техника

В Азербайджан, Армения, и непризнатата Нагорно-Карабахска република е въведен режим на военно положение.

Припомняме, през последните дни многократно бяха отправяни обвинения, че Турция подпомага Азербайджан и че през нейна територия са прехвърлени сирийски джихадисти в района на бойните действия.

Същевременно обаче се появиха разкрития, че Русия е прехвърлила сили на частната армия "Вагнер", които воюват на страната на Армения. Припомняме, "Вагнер" се ръководи от бизнесмена Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин".

Сириец разказа за ролята на чуждестранните наемници в Нагорни Карабах

Сириец разказа за ролята на чуждестранните наемници в Нагорни Карабах

1000 сирийски бойци

Руският военен експерт Павел Фелгенгауер заяви пред БНР, че още преди началото на бойните действия, в Армения са били прехвърлени сили от армията "Вагнер".

Армения ще се опита да създаде числено надмощие на своята армия в района на Нагорни Карабах и ще предприеме контранастъпление срещу Азербайджан, прогнозира експертът.

Според него, започналата нова война между Армения и Азербайджан е била неизбежна и в този смисъл очаквана. Превръщането на замразения преди близо 30 години конфликт в пълномащабна война е обусловено от няколко причини, едната от които е провалът на дипломатическите усилия.

Помпео призова за ненамеса от трети страни в Нагорни Карабах

Помпео призова за ненамеса от трети страни в Нагорни Карабах

Сраженията между арменските и азербайджанските сили избухнаха отново в неделя

Официално Кремъл призовава трети страни да се въздържат от намеса в конфликта и отрича да участва в него с бойна сила.

През последните години наемниците от "Вагнер" се превърнаха в неотменен инструмент на военния аспект на руската външна политика в Африка, Близкия изток и Украйна. Дейността на "Вагнер" се превърна в конфликтна точка между Русия и Турция и при събитията в Либия.