Индийската армия е решила да разположи около 200 бронирани бойни машини, оборудвани с противотанкови управляеми ракети местно производство в северните индийски щати Пенджаб и Раджастан, които граничат с Пакистан.

Те имат за цел да засилят способностите на армията, тъй като тя може да действа на терен, пресечен от реки и канали.

Пакистан прекъсва и последната жп връзка с Индия заради Кашмир

Пакистан прекъсва и последната жп връзка с Индия заради Кашмир

Нито един влак няма да се движи между двете страни

"Бронираните превозни средства ще бъдат разположени в равнинен район, граничещ с Пакистан", потвърди индийски официален представител. Бронетранспортьорите 8х8 ще имат минимален обхват от 500 км по път 250 км в район с реки и канали.

За защита на БТР-ите ще бъдат на разположение две противотанкови установки за управляеми ракети.

Индийската армия също така е поискала производителите да предоставят преносима наземна противотанкова установка с управляеми ракети в допълнение на монтираната на БТР-ите. 30-милиметрово оръдие с 7,62-милиметрова коаксиална картечница също ще бъде на разположение на екипажа.

Пакистанската армия предупреди Индия срещу военни провокации

Пакистанската армия предупреди Индия срещу военни провокации

Напрежението около Кашмир отново се засили

Превозното средство също така е способно да открива всички видове химическо, биологично и ядрено замърсяване.

Това става в контекста на ескалацията на напрежението между Индия и Пакистан след терористичната атака в Пулвама в Кашмир, в която бяха убити над 40 индийски полицаи от базирана в Пакистан терористична групировка, наречена "Джаиш-и-Мохамед".

Напрежението достигна ситуация, близо до война след трансграничен въздушен удар от страна на индийските военновъздушни сили в района на Балакот в Пакистан през февруари тази година.

През последните четири месеца огромно разгръщане на сили се случи в западния сектор в Кашмир, след като Пакистан заплаши Индия с голямо отмъщение, след като специалният статут на Кашмир беше отменен от Ню Делхи.

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си усилия и не можел да направи нищо повече