Индия няма да участва в съвместните военни учения "Кавказ 2020" в Русия, в които ще участват и военните на Иран, Пакистан и Китай, съобщиха източници от индийското министерство на отбраната, цитирани от "Спутник".

Източниците твърдят, че Делхи вече е уведомил руското военно министерство за оттеглянето си. По-ранни информации в медиите предполагаха, че около 200 индийски войници ще вземат участие в събитието.

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

Граничните войски на двете държави се оттеглиха напълно на повечето места

Според източниците основната причина за решението е участието на Китай в ученията, след като Ню Делхи и Пекин все още работят по деескалацията на напрежението в пограничната област Ладак, към която териториални претенции имат и двете държави и частично е контролирана от двете.

Напрежението между двете страни започна да ескалира през май, когато се случиха първите мелета между китайски и индийски войници, но те достигнаха пик в средата на юни. На 15 и 16 юни двете армии се сбиха на линията на фактически контрол, което доведе до 20 убити сред индийските войници и непотвърдено количество жертви от страна на Китай. Пекин твърди, че инцидентът е предизвикан от силите на Индия, пресичащи линията на фактически контрол - фактическата граница между Китай и Индия в спорната област Ладак. 

Двете въоръжени с ядрени оръжия държави участваха в сблъсъци в Ладак за първи път от много години и в момента се опитват да преговарят за оттегляне на силите и деескалация на напрежението. Спорът за областта произтича от Китайско-индийската война от 1962 г., която избухна, след като Индия и Китай не успяха да се договорят къде трябва да бъде прокарана границата им. 

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Тази перспектива ще бъде обсъдена на среща на командването на ВВС в Ню Делхи на 22-24 юли