Индийското правителство одобри предложение за увеличаване на минималната възраст за сключване на брак за жените от 18 на 21 години. Активисти за човешките права обаче са разделени в мненията си за мярката, пише Al Jazeera.

В момента минималната възраст за сключване на брак за мъжете е 21 години, а за жените - 18 години. Решението за вдигането ѝ за момичетата е взето по време на заседание на кабинета в сряда. Сега правителството вероятно ще внесе изменение в Закона за забрана на детските бракове от 2006 г.

По време на речта си по случай Деня на независимостта през август миналата година министър-председателят на Индия Нарендра Моди спомена предложението, като заяви, че правителството "е постоянно загрижено за здравето на дъщерите и сестрите ни" и че те трябва да се омъжват на подходяща за това възраст.

"С развитието на Индия пред жените се откриват възможности за висше образование и кариера. Налице са императиви за намаляване на коефициента на майчина смъртност, както и за борба с недохранването. Целият въпрос за възрастта на момичето, което влиза в майчинство, трябва да се разглежда в тази светлина", коментира и министърът на финансите Нирмала Ситхараман.

Работната група на високо равнище, в която участваха представители на министерствата на здравеопазването, на правосъдието и на развитието на жените и децата, подкрепи предложението, като препоръчва жената да е навършила 21 години по време на първата си бременност. Според доклад на ООН от 2017 г. обаче 27% от индийските момичета биват омъжени, преди да навършат 18 години.

ООН: 650 млн. жени и 115 млн. мъже по света сключили брак като деца

ООН: 650 млн. жени и 115 млн. мъже по света сключили брак като деца

Твърди се, че детските бракове в световен план намаляват

Ранджана Кумари, директор на базирания в Ню Делхи Център за социални изследвания, заяви, че приветства решението на правителството и добави, че иска възрастта за сключване на брак за двата пола да бъде еднаква.

"Сега отговорността на правителството и политическите партии трябва да бъде да започнат да работят за промяна на начина на мислене в обществото, защото това няма да стане само с приемането на закон. Трябва да гарантираме, че момичетата завършват образованието си и имат възможност да работят, ако искат", коментира Кумари пред Al Jazeera.

Активистката и политик от Комунистическата партия на Индия Кавита Кришнан обаче смята, че решението на кабинета е "много погрешно" и "проблематично".

"Това е ход, който по същество има за цел да контролира още повече автономията на жените. Вече беше атакувано правото на жените да сключват брак по свой избор, а сега то ще се ограничи още повече, защото ще получи законова санкция", казва тя.

За първи път жени влязоха в древен храм в Индия

За първи път жени влязоха в древен храм в Индия

По-късно свещенослужителите "пречистиха" известния храм