Индия нареди на Канада да изтегли около 40 свои дипломати от страната, съобщава "Файненшъл таймс".

Източници, запознати с въпроса, посочват, че Ню Делхи е поставил краен срок до 10 октомври за репатрирането на дипломатическите служители и е заплашил да отнеме дипломатическия имунитет на онези, които останат в страната след тази дата.

Върховната комисия на Канада в Ню Делхи има по-голям брой дипломати в сравнение с представителството на Индия в Отава. Това несъответствие се дължи на значителния консулски отдел, необходим за подпомагане на роднините на приблизително 1,3 милиона канадци, които твърдят, че имат индийски произход.

Към момента Отава има 62 дипломати в Индия, а Ню Делхи настоява този брой да бъде съкратен с 41 души.

Решението идва на фона на напрежението между двете страни, след като на 18 септември канадският премиер Джъстин Трюдо публично обяви, че Индия е замесена в убийството на сикхско-канадския лидер Хардип Сингх Ниджар пред сикхски храм в Съри, Британска Колумбия, през юни.

Група сикхи протестира пред Златния храм срещу убийството на Ниджар в Канада

Група сикхи протестира пред Златния храм срещу убийството на Ниджар в Канада

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Индия да сътрудничи на канадското разследване

След обвинението на Трюдо, който призова Индия да сътрудничи в разследването на убийството на Ниджар, Канада изгони висш индийски дипломат.

Индийското правителство реагира остро, като нарече обвиненията "абсурдни" и в отговор експулсира канадски представител.

Освен това Ню Делхи преустанови визовите услуги за канадски граждани.

Индийското правителство издаде и предупреждение за пътуване към гражданите си, отбелязвайки, че "с оглед на нарастващите антииндийски дейности и политически оправдани престъпления от омраза и криминално насилие в Канада, всички граждани там и тези, които обмислят пътуване, се призовават да проявяват изключителна предпазливост".

Индия готова да сътрудничи по случая с убития сепаратистки лидер

Индия готова да сътрудничи по случая с убития сепаратистки лидер

Но не отстъпва от критиките си към Канада