В събота индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто говори на международната конференция за сигурност "Диалогът Шангри-Ла" в Сингапур, като предложи мирен план за Украйна.

Основните точки на индонезийския план са: незабавно прекратяване на огъня, създаване на демилитаризирана зона под контрола на мироопазващи сили и нови референдуми за "спорните територии" под егидата на ООН. Субианто не уточнява какво има предвид под "спорни територии".

За да се създаде демилитаризираната зона, от всяка страна се изисква да се оттегли на 15 км от линията на съприкосновение. Предлага се международно наблюдение на зоната. Освен това, според индонезийския министър на отбраната, е необходимо "обективно да се установят" желанията на жителите на районите, които са попаднали под руски контрол.

Субианто призова участниците в конференцията да се обединят около декларация, в която да призоват враждуващите страни да предприемат решителни стъпки за постигане на мир. "Не зная дали нещата, които предлагам, могат да бъдат приети, но нека поне се опитаме да дадем конкретни препоръки", заяви Прабово Субианто, цитиран от BBC. Тази година индонезийският президент Джоко Видодо посети както Москва, така и Киев и предложи своето посредничество.

Интересното е, че само преди няколко дни помощникът на украинския президент Михайло Подоляк поиска демилитаризирана зона, но в границите на Русия като част от следвоенно споразумение. Такава идея лансира и началникът на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Кирил Буданов.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който говори в рамките на същия панел на форума, заяви, че въпросът не е да се сложи край на войната, а как тя ще приключи.

"Не искаме мир, който се превръща в мир на капитулацията, мир, който ще превърне Украйна във втора Беларус", каза Борел, като подчерта, че Западът ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна именно защото иска мир за нея.

Украинската страна многократно е давала да се разбере, че не се интересува от мир, условие за който би била загубата на украински територии, включително и анексирания още преди девет години Крим, напротив - заявява, че има намерение да си върне и тази територия. Подобен подход официално се споделя и в Европейския съюз и Съединените щати.

Различни държави, както и обществени фигури, вече са представяли идеи за един или друг начин за прекратяване на войната между Русия и Украйна. Сред тях са Китай и Бразилия. Президента на Южна Африка Сирил Рамапоса издигна идеята за посредничеството на Африканския съюз. Папа Франциск също възложи на високопоставен италиански кардинал мисията да "облекчи напрежението" във войната в Украйна и да намери пътя към мира.

Вчера унгарският президент Виктор Орбан настоя за споразумение на прекратяване на огъня преди началото на украинската контраофанзива, но идеите му бяха отхвърлени както от Украйна, така и от Русия.

Орбан зове за преговори, Киев и Москва против

Орбан зове за преговори, Киев и Москва против

И двете страни не виждат предпоставки за спиране на огъня