В радио интервю в петък унгарският премиер Виктор Орбан призова за мирни преговори между Украйна и Русия преди да започне дългоочакваната украинска контраофанзива, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Преди украинците да започнат контраатака, ние трябва да направим всичко по силите си, за да постигнем прекратяване на огъня и да започнем мирни преговори", каза унгарският премиер. В същото време той се нарече единственият премиер в ЕС, който се застъпва за мир, и подчерта, че не му е лесно.

Според представителя на украинското външно министерство Олег Николенко обаче ежедневните руски атаки срещу украински градове доказват, че Москва не обмисля други сценарии освен продължаване на войната.

Мирните преговори са възможни само след пълното изтегляне на руските войски от територията на Украйна, каза Николенко в отговор на призива на Орбан за прекратяване на огъня между воюващите страни.

Унгария предвижда само губещи от войната в Украйна

Унгария предвижда само губещи от войната в Украйна

Контранастъплението било последната възможност за украинците да постигнат военен успех

"Прекратяването на огъня без това условие ще замрази статуквото, ще даде на Русия възможност да се прегрупира, да натрупа сила и да прибегне до нова вълна на агресия. Доказано от опита от 2014-2022 г.", написа Олег Николенко във "Фейсбук"

"За да се облекчи тази ситуация, ние призоваваме ръководителя на унгарското правителство да предприеме действия. Например, да осъди руската агресия, да поиска Москва да спре войната и да върне руската армия на руска територия, да се присъедини към международните мерки за изолиране на Русия и да не подкопава единството в ЕС," написа Николенко.

Междувременно от Кремъл също заявиха, че не виждат възможности за прекратяване на военните действия срещу Украйна.

"Що се отнася до диалога, многократно сме казвали - сега няма такъв вариант. Той не се вижда и няма предпоставки", каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

Китай обнадежден: Украйна и Русия не са захлопнали вратата за преговори

Китай обнадежден: Украйна и Русия не са захлопнали вратата за преговори

Рискът от ескалация на войната обаче остава висок