Британското министерство на външните работи е изоставило много от съюзниците си в Афганистан на милостта на талибаните по време на падането на столицата Кабул заради неефективни опити за евакуация. Това твърди информатор, цитиран от Асошиейтед Прес.

В свои показания пред парламентарна комисия Рафаел Маршал, бивш служител на министерството, заяви, че хиляди молби за помощ от Афганистан по електронна поща не са били прочетени между 21 и 25 август. Помогнато е на едва 5% от афганистанските граждани, които са подали молба по една от програмите на Обединеното кралство. В даден период Маршал е бил единственият човек, отговарящ на имейлите.

"Обикновено в пощенската кутия има по над 5000 непрочетени имейла", пише той до Комисията по външни работи, която разследва хаотичното напускане на Афганистан от страна на Великобритания. "Тези имейли бяха отчаяни и спешни. Бях поразен от много заглавия, включващи фрази като "моля, спасете децата ми".

Маршал казва, че някои от изоставените хора в последствие са били убити от талибаните.

Западът осъди талибаните заради убийства на бивши войници и полицаи

Западът осъди талибаните заради убийства на бивши войници и полицаи

Доклад на Human Rights Watch съобщи за престъпленията

След като талибаните взеха властта в Афганистан през август, САЩ, Обединеното кралство и други държави побързаха да евакуират афганистанци, които са работили с тях, и други, които са изложени на риск от насилствени репресии. За две седмици Великобритания успя да изведе по въздух 15 000 души от страната, а правителството твърди, че оттогава е помогнало на още 3000 да напуснат . Но програмата за прием на афганистанци, обявена от правителството през август с цел да доведе още 20 000 души във Великобритания, все още не е стартирала.

Бившият външен министър Доминик Рааб, който след кризата беше преместен на поста министър на правосъдието, защити действията си.

"Някои от критиките изглеждат доста откъснати от реалността на място, от оперативния натиск, който с превземането на талибаните неочаквано се появи по целия свят. Смятам, че не се говори достатъчно колко трудно беше всичко", каза той пред BBC.

Талибаните превзеха всички големи градове в Афганистан за броени дни, докато афганистанските сили за сигурност, обучени и оборудвани от САЩ и техните съюзници, се разпаднаха. Столицата Кабул беше превзета на 15 август.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай нарече талибаните "братя"

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай нарече талибаните "братя"

Сега страната трябвало да се обедини