Франция и Катар проведоха съвместна хуманитарна операция в Афганистан - при нея бяха изведени от страната над 300 души, предаде агенция АFP с позоваване на френското външно министерство. С пътнически самолет от Кабул са евакуирани 258 афганистански граждани, които за особено застрашени след идването на талибаните на власт. На борда е имало и около 60 поданици на Нидерландия, както и 11 французи.

По официални данни, благодарение на хуманитарната операция, Афганистан са напуснали журналисти и хора, които са били сътрудници на френската армия. Лайнерът е кацнал в катарската столица Доха. По-късно евакуираните ще отпътуват за Франция.

"Благодаря на Катар за ролята му при извеждането на хора от Афганистан още от началото на кризата", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Той добави, че в Европейския съюз се обсъжда откриването в Кабул на общо дипломатическо представителство на страните от общността. Посолствата на страните от ЕС прекратиха дейността си след като талибаните превзеха властта в Афганистан.

От 10 септември досега Катар е организирал по искане на френската страна 10 полета за евакуиране на хора от Афганистан. С тях страната са напуснали 110 французи и 396 афганистанци. В най-скоро време евакуацията ще продължи, уточняват от Елисейския дворец.

САЩ продължават изтеглянето на американски и други граждани от Афганистан

САЩ продължават изтеглянето на американски и други граждани от Афганистан

На фона на критики, че не се прави нужното, за да се ускори процесът

Напомняме, на 15 август талибаните обкръжиха Кабул и го превзеха без бой. Малко по-късно техният представител Мухамад Наим заяви, че войната в страната е приключила.

На 19 август новите управляващи провъзгласиха създаването на Ислямско емирство в Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Настоя летището в Кабул да остане отворено