САЩ са помогнали на най-малко 36 американски граждани и поне 24 жители на Афганистан да напуснат страната от 31 август чрез чартърни полети и сухопътни маршрути. Това са съобщили от Държавния департамент в сряда, цитирани от "Ройтерс".

След две десетилетия в Афганистан, САЩ изтеглиха войските си в края на август в хаотично изтегляне, което постави поне около 100 американски граждани и хиляди афганистанци в риск.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи пред репортери, че един американски гражданин и двама законни постоянни жители са напуснали Афганистан във вторник, използвайки сухопътен маршрут, а няколко чартърни полета напуснаха международното летище Кабул миналата седмица с американски граждани на борда.

Но той каза, че не знае дали международни полети, наети или по друг начин, са напуснали международното летище Mazar-i-Sharif, където са блокирани самолети, наети за превозване на хора извън Афганистан. Това доведе призиви към Държавния департамент да направи повече, за да улесни заминаването им.

Талибаните разрешиха на 200 чужденци да напуснат Афганистан

Талибаните разрешиха на 200 чужденци да напуснат Афганистан

Това ще се случи с чартърни полети от летището в Кабул

Държавният департамент, както казахме, използва всяка възможност, с която разполагаме", каза Прайс. Тези полети, тези лица - няма причина те да не могат да заминат и това е, върху което продължаваме да се фокусираме, каза той.

Десетки хиляди бежанци бяха изведени от Афганистан през последните седмици с прибързано изтегляне, което предизвика остри критики.

Администрацията на президента на демократите Джо Байдън работи за настаняване на 50 000 бежанци във военни бази в САЩ. Други остават в преработвателни центрове в близост до летища в САЩ, където са кацнали, а повече евакуирани са в американски инфраструктури в чужбина. Междувременно полетите от Афганистан към САЩ бяха преустановени на фона на огнище на морбили.

Бившият президент на Републиканската партия Доналд Тръмп критикува оттеглянето, след като самият Тръмп договори пакт с талибаните за напускане.

Трима бивши президенти на САЩ - републиканецът Джордж У. Буш и демократите Бил Клинтън и Барак Обама - се обединиха зад нова група, целяща да подкрепи бежанците от Афганистан, които се заселват в САЩ.

Двама американски министри на дипломатическа совалка заради Афганистан

Двама американски министри на дипломатическа совалка заради Афганистан

Целта на държавния секретар Антъни Блинкън и на министъра на отбраната Лойд Остин е да предотвратят екстремизма