Иракският премиер Хайдер ал Абади е поискал от американския президент Доналд Тръмп в телефонен разговор да премахне страната му от спорния списък със страни, гражданите на които им е забранено да влизат в САЩ, съобщава "Франс прес".

Ирак е една от седемте страни с преобладаващо мюсюлманско население, чиито граждани нямат право да влизат в САЩ в продължение на 90 дни съгласно указ, който новият американски президент подписа на 27 януари.

Забраната беше отменена от американски първоинстанционен съд седмица по-късно и от федерален апелативен съд в Сан Франциско в четвъртък, който отказа да възстанови забраната след обжалването от страна на американското правителство, но Тръмп се зарече да продължи съдебната битка, за да остане указа му в сила.

Тръмп: Ще се видим в съда

Тръмп: Ще се видим в съда

Сигурността на нацията била в опасност

"Премиерът подчерта важността на преразглеждането на решението за правото на иракчаните да пътуват до САЩ", се посочва в изявление на канцеларията на Абади след телефонния разговор.

Абади пришпорил Тръмп да "извади Ирак от списъка със страни, посочени в указа", се допълва в изявлението.

В изявлението се изтъква още: "Г-н Тръмп подчерта значението на координацията за намирането на решение на този проблем възможно най-скоро и че той ще даде инструкции на Държавния департамент в това отношение."

Вашингтон е ключов икономически, политически и военен съюзник на Багдад, включително във войната срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която се води в продължение вече на почти три години.

Абади твърдеше, след като указът за първи път беше издаден, че мярката, която Тръмп таксува като опит да повиши сигурността на Америка и да я предпази от "радикални ислямски терористи", е равносилна да бъдат наказвани онези, които се борят срещу тероризма.

Абади изразил желанието си за по-нататъшно развиване на отношенията със САЩ, а Тръмп подновил поканата си към него за посещение.

Опитът на Тръмп да наложи ограничения за пътуване на иракчани идва след негово изказване, че САЩ е трябвало да сложат ръка върху петрола на Ирак преди да изтеглят своите сили през 2011 г.