Иракските власти са обесили 36 мъже, осъдени заради клане през 2014 г., извършено от ДАЕШ ("Ислямска държава") и техни съюзници, обявиха местните власти, цитирани от „Франс прес”.

Те бяха признати за виновни за участие в клането „Шпайхер”, кръстено на военна база близо до Тикрит, където до 1700 новобранци в армията бяха отвлечени преди да бъдат екзекутирани. Терористите от ДАЕШ поеха отговорност за кървавата баня.

„Екзекуциите на 36 осъдени заради престъплението „Шпайхер” бяха извършени тази сутрин в затвор в Насирия”, уточни говорител на управителя на провинция Дикар, чиято столица е Насирия.

Обесените са били прехвърлени в Насирия през миналата седмица, след като президентът е одобрил екзекуциите, уточниха иракските власти.

След смъртта на повече от 300 души в най-кървавия бомбен атентат някога в столицата Багдад през миналия месец, премиерът Хайдер ал Абади обяви, че иска да се ускори екзекуцията на затворници, осъдени на смърт за тероризъм.

Около 400 от жертвите в клането „Шпайхер” са от провинция Дикар, в която мнозинството от населението е съставено от мюсюлмани шиити.