Иракска въоръжена групировка, ръководена от Ал Кайда, обеща война срещу християните в отговор на неотдавнашната реч на папа Бенедикт XVI за исляма, която предизвика гнева на мюсюлманския свят, предаде Ройтерс.

В съобщение по интернет Съветът на муджахедините заплашва с насилие и предрича, че Западът ще бъде победен, подобно на събитията в Ирак, Афганистан и Чечня.

Съобщението било качено вчера на електронен сайт, който често е използван от Ал Кайда и други въоръжени групи, отбелязва Ройтерс.

В отделно съобщение друга въоръжена групировка в Ирак - Ансар ал Суна, също се зарече да отмъсти на християните.

Припомняме, че вчера папа Бенедикт XVI изрази дълбоко съжаление за гневната реакция, предизвикана от изказването му за Исляма, което било сметнато от мюсюлманите за обида и подчерта, че думите са цитат, а не израз на неговите мисли.

Речта на папата в Регенсбург предизвика гнева на мюсюлманите и стана повод за протести, които и нападения срещу църкви в редица арабски градове, припомня Ройтерс.

Въпреки официалната реакция на Ватикана протестите срещу речта на папата продължават.

Между 500 и 1000 протестиращи излязоха по улиците на Басра в Ирак, за да осъдят думите на главата на Римокатолическата църква, а фигури, наподобяващи Бенедикт XVI, бяха изгорени, съобщи СиЕнЕн.

Реакцията на мюсюлманите по света бе остра и бърза и принуди италианската полиция да повиши мерките за сигурност край Ватикана и папската резиденция.

Въпреки че мерките за сигурност никога не са били намалени, говорител на италианската полиция посочи, че предвид обстоятелствата нивото на бдителност е било повишено.

Междувременно убийството вчера на италианска монахиня и нейния бодигард в детската болница в Могадишу породи спекулации, че е извършено в отговор на забележките на папата за Исляма.