Иракските сили са отвоювали обратно град Хавиджа и района около града от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обявиха иракските военни, цитирани от "Ройтерс".

С отвоюването на Хавиджа, който беше последната крепост на терористите в Северен Ирак, единствената област, която остава под контрола на ДАЕШ в Ирак, е участък по западната граница със Сирия. Хавиджа се намира близо до град Киркук, в който има богати нефтени залежи.

Ирак започна офанзива за отвоюването на град Хавиджа

Ирак започна офанзива за отвоюването на град Хавиджа

Градът се контролира от терористите от "Ислямска държава"

Офанзивата за отвоюването на Хавиджа беше предприета от подкрепяни от САЩ иракски правителствени войски и обучени и въоръжени от Иран шиитски паравоенни групировки, известни като "Народна мобилизация".

"Девета бронирана дивизия на армията, федералната полиция, отделението за спешно реагиране, Народна мобилизация освободиха Хавиджа", се изтъква в изявление на командващия съвместните операции ген.-лейтенант Абдул Амеер Рашийд Ярала.

„Ислямска държава” подпали три петролни находища в Ирак

„Ислямска държава” подпали три петролни находища в Ирак

Пожарът в единия от кладенците е овладян

Ирак започна настъплението на 21 септември, за да прогони ДАЕШ от района на север от Багдад, където около 78 хил. души бяха хванати в капан, според оценките на ООН.

Терористите продължават да контролират граничния град Ал Каим и района около него. Те също така владеят части от сирийската страна на границата, но районът под техен контрол се свива, тъй като биват нападани от два различни сили - подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които са кюрдско-арабски алианс, в който водещ елемент са кюрдите, и сирийските правителствени войски, които са подкрепяни от шиитски милиции, подкрепяни от Иран и Русия. ДАЕШ претърпяха най-тежкото си поражение през юли, когато бяха прогонени от град Мосул, тяхната дотогавашна крепост в Ирак.

"Ислямска държава" публикува аудио запис на главатаря си Багдади

"Ислямска държава" публикува аудио запис на главатаря си Багдади

Неколкократно през последните години той беше обявяван за мъртъв

Главатарят на терористите Абу Бакр ал Багдади, който обяви халифат от Мосул в средата на 2014 г., публикува аудио запис през миналата седмица, който дава индикации, че той е жив, след като на няколко пъти беше обявявано, че е мъртъв.

Той призова последователите си да продължат борбата въпреки неуспехите.