Иракските сили продължават да напредват към центъра на Мосул, отблъсквайки бойците на "Ислямска държава". Това обяви иракски високопоставен командир, цитиран от "Асошиейтед прес". Те обаче са възпрепятствани от снайперистки огън и самоубийствени атентати, както и от загрижеността за безопасността на цивилните.

Генерал-майор Сами ал-Ариди обясни, че специални части претърсват жилища в отнетите от "Ислямска държава" райони. Те търсят екстремисти и автомобили, пригодени за самоубийствени атентати.

Друг иракски командир - бригаден генерал Хайдар Фадел, заяви, че атентатор самоубиец е опитал да насочи колата си към войниците в квартал "Тахрир", но е бил застрелян. Натъпканата с експлозиви кола се взривила на безопасно разстояние. Въпреки това, Фадел допълни, че колата е избухнала близо до къща и е образувала дупка в нея. Четирима цивилни са убити, а други четирима ранени, допълни военният.

Войските проправят пътя си към центъра на Мосул от източната част на града и обсадиха квартала "Ал-Зохур". Пристигането на войниците в покрайнините на квартала подтикна стотици цивилни да излязат от домовете си, развявайки бели знамена и търсещи безопасност зад армейските линии.

"Най-голямата спънка за нас са цивилните", заяви ал-Ариди на специалните части. "Ние сме войници, които не са обучени да извършват хуманитарни задачи", допълни той.