Източно от Мосул, иракските специални части проверяват подземна мрежа от тунели и фабрика за бомби в село, което е било освободено от "Ислямска държава". Те са открити, след като техните съюзници преборили екстремистите при натиск към града от юг.

Командири на специалните части казват, че операцията протича, както е планирано, но чакат силите на юг да напреднат повече преди да възстановят натиска си към втория по големина иракски град.

"Операцията не е спряна и протича, както е планирано", обяви бригаден генерал Хайдар Фадхил, цитиран от "Асошиейтед прес".

Генерал Наджим ал-Джабури от иракската армия заяви, че силите южно от Мосул са освободили град Стаф ал-Тут в долината на река Тигър преди ден. Сега те се намират на 35 км от града. Наджим ал-Джабури допълни, че местни племенни сили и милиции са били разположени, за да бранят това, което е постигнато, докато неговите войски се прегрупират за следващия им натиск към града.

Специалните части, които са на 9 км източно от града, продължават операциите по разчистването на село Тоб Зауа. Те открили магазин за гуми, който бил преобразуван във фабрика за направа на крайпътни бомби и брониране на автомобили.

Те също открили тунел, оборудван с вентилатори и светлини, които излизали под джамия на пътя. Иракските сили са открили обширни тунелни мрежи в райони, иззети от "Ислямска държава", които екстремистите използвали за заобикаляне на военните самолети на ръководената от САЩ коалиция. "Ислямска държава" също опасала жилища и други сгради с експлозиви, за да забави напредъка на войските.