Силите за сигурност в Иран са арестували десетки шпиони, работещи в държавни институции. Това обяви министърът на разузнаването в момент на нарастващо напрежение между Иран и Запада след повторното налагане на санкции срещу Техеран от страна на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Министър Махмуд Алави не е уточнил кога са били извършени арестите или за кои страни са работили предполагаемите шпиони, но посочи, че много от арестуваните били с двойно гражданство.

Арестите на хора с двойно гражданство са се увеличили, след като върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че е налице "проникване" на западни агенти в иранските държавни институции.

"Ройтерс" съобщи през 2017 г., че елитната Революционна гвардия на Иран е арестувала най-малко 30 души с двойно гражданство през последните години, най-вече по обвинения в шпионаж.

Напрежението между Техеран и западните страни се увеличи от май насам, когато американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение на световните сили с Техеран и наложи отново някои американските санкции, които бяха отменени след сключването на споразумението през 2015 г. в замяна на ограничения на иранската ядрена програма.