Иран е предоставил балистични ракети на шиитски милиции в Ирак и развива капацитета за произвеждане на още ракети там, за да възпре атаките срещу интересите си в Близкия изток и за да разполага средства да удари враговете си в региона. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ирански, иракски и западни източници.

Всеки знак, че Иран подготвя по-агресивна ракетна политика в Ирак, ще засили напрежението между Техеран и Вашингтон, което вече се повиши заради решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение, сключено между Иран и световните сили през 2015 г.

Това би поставило в неловко положение Франция, Германия и Великобритания, трите европейски страни, чийто подпис стои под ядреното споразумение, след като те се опитват да спасят споразумението въпреки новите санкции на САЩ срещу Техеран.

Според три ирански източника, двама източника от иракското разузнаване и двама източника от западните разузнавания, през последните няколко месеца Иран е прехвърлил балистични ракети с малък обсег на съюзнически групировки в Ирак. Петима от източниците са посочили, че Иран подпомага тези групировки да започнат да произвеждат свои собствени ракети.

"Локигата е да имаме резервен план, ако Иран бъде нападнат", коментирал високопоставен ирански официален представител, допълвайки: "Броят на ракетите не е голям, само няколко десетки, но могат да бъдат увеличени, ако е необходимо."

Иран по-рано заяви, че дейностите му по балистичните ракети са с чисто отбранителна цел. Ирански официални лица са отказали да коментират, когато са били запитани за последните прехвърляния на ракети в Ирак.

Въпросните ракети са с обсег от около 200 до 700 км, което поставя столицата на Саудитска Арабия Рияд или израелската столица Тел Авив в рамките на разстоянието на поразяване, ако оръжията бъдат разположени в южната или западната част на Ирак.