Иран е изпратил голяма партида необработен уран "жълт кейк" за преработка преди доставка до основното си съоръжение за обогатяване, последният знак в плановете за засилване на своите атомни дейности, съобщава "Ройтерс". 

"Жълтият кейк" или урановата руда може да бъде допълнително преработена в обогатен уран, за да се произвежда гориво за атомни електроцентрали, заявената от Иран цел или да се осигури материал за атомни бомби, ако се пречисти още повече, за което Западът твърди, че може да бъде крайната цел на Ислямската република.

Напрежението между САЩ и Иран се възобнови, откакто президентът Доналд Тръмп извади Вашингтон от ядреното споразумение от 2015 г. По силата на споразумението Иран ограничи програмата си за обогатяване, а в замяна спечели освобождаване от санкции.

Иран в най-тежката си икономическа криза от 40 години

Иран в най-тежката си икономическа криза от 40 години

Това призна президентът Рохани и хвърли вината върху САЩ

30 тона "жълт кейк" от производствен завод в град Ардакан в централен Иран са изпратени в съоръжение за преработка на уран в Исфахан в сряда, съобщава ИРНА.

Това е вторият път, когато пратка от рудата е доставена в съоръжението, което е отворено отново през юни, след като бе неактивно в продължение на девет години.

Дейността е допустима по силата на ядрената сделка, която позволява на Иран да обогати урана до 3,67% (далеч под 90% за оръжия) и увеличава своя запас от обогатен уран хексафлуорид до 300 кг.

Иран готов да възобнови обогатяването на уран

Иран готов да възобнови обогатяването на уран

Зариф не вижда смисъл от контакти със САЩ

"Жълтият кейк" се превръща в газ, наречен уран хексафлуорид (UF6) преди обогатяване. Впоследствие пратката ще бъде изпратена в ядреното съоръжение в Натанз за обогатяване.

Иранската организация за атомна енергия заяви през юни, че инсталацията за производство на UF6, суровината за машините които обогатяват уран, е отново действаща и в съоръжението за преработка на уран в Исфахан е доставен барел с "жълта кейк".

Иран твърди, че няма намерение да увеличава обхвата на ракетите си

Иран твърди, че няма намерение да увеличава обхвата на ракетите си

Но продължава да работи по своята сателитна технология