Иран е готов да стане гарант на енергийната сигурност на Турция и изцяло да удовлетвори нейните потребности от енергоносители.
Това обяви президентът на Иран Хасан Рохани при посещението си в Турция на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщава РИА „Новости”.

„В енергийния сектор ние се договорихме с турската страна за това, че Иран може да стане гарант за енергийната сигурност на Турция и напълно да удовлетвори нейните потребности от газ и петрол, ние можем в това отношение успешно да си сътрудничим... Понастоящем санкциите (срещу Иран) са премахнати и ние сме готови да развиваме сътрудничеството между двете страни в различни сектори в новите условия”, коментирал Рохани.

Той добавил, че ръководителите на двете държави са се договорили също така за развитието на сътрудничеството в туристическия и транспортния сектор.

Същевременно Ердоган изтъкнал, че Анкара и Техеран са се договорили да възстановят добросъседските отношения и за повишаване на нивото на политическия диалог между двете страни.

„Търговският ни стокообмен с Иран възлизаше на 22 млрд. долара, след въвеждането на санкциите срещу Иран обаче спадна до 10 млрд. долара. Сега (след отмяната на санкциите) бихме искали да увеличим този показател до 30 млрд. долара”, посочил турският президент.      

Обсъдихме вариантите за увеличаване на стокообмена, възнамеряваме да поддържаме инвеститорите в двете страни, допълнил Ердоган.        

По време на разговорите в турската столица двамата държавни ръководители са обсъдили още редица въпроси, сред които борбата срещу тероризма, ситуацията в региона, вариантите за прекратяване на кризите в Сирия и Ирак.

От своя страна Рохани подчертал, че сътрудничеството между Иран и Турция се явява важна стъпка по пътя към ислямското единство.