Иран ще проведе балотаж на президентските избори на 5 юли, след като нито един от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете на избирателите на първия тур, проведен на 28 юни.

Реформаторът Масуд Пезешкиан получи най-голяма подкрепа - 42,45% от гласовете. Консерваторът Саид Джалили пък получи около 38,61 процента.

Другите двама кандидати - председателят на парламента Мохамад Багер Галибаф и бившият министър на вътрешните работи и правосъдието Мостафа Пурмохамади спечелиха съответно 3,4 милиона гласа и 206 000 гласа.

Избирателната активност бе около 40%, най-ниската от създаването на Ислямска република Иран през 1979 г. Избирателната активност на втория тур също не се очаква да е висока..

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Масуд Пезешкиан печели над 10 милиона гласа

Властта в Иран в крайна сметка е в ръцете на на върховния лидер аятолах Али Хаменей, така че резултатът няма да предвещава някаква голяма промяна в политиката на ядрената програма на Иран или подкрепата му за милиционерски групи в Близкия изток.

Президентът обаче управлява правителството и може да повлияе на тона на политиката на Иран.

Президентските избори се провеждат след смъртта на Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. За поста се бореха четирима кандидати, лоялни на върховния лидер.

Снимка 673106

Източник: EPA/БГНЕС