В Иран се провеждат президентски избори. Иранците трябва да изберат нов държавен глава след смъртта на Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. За поста се борят четирима кандидати, лоялни на върховния лидер, съобщава Ройтерс.

Въпреки че е малко вероятно изборите да доведат до голяма промяна в политиките на Ислямската република, резултатът може да повлияе на наследяването на аятолах Али Хаменей, 85-годишният върховен лидер на Иран, който е на власт в продължение на 35 г.

Хаменей призова за "максимална" избирателна активност, за да се компенсира кризата на легитимността, подхранвана от общественото недоволство от икономическите трудности и ограничаването на политическите и социалните свободи. Избирателната активност се понижи през последните четири години.

Избирателните секции отварят в 08:00 ч. местно време и затварят в 18:00 ч. Има възможност изборния ден да бъде удължен. Тъй като бюлетините се броят ръчно, окончателният резултат се очаква да бъде обявен едва след два дни. Ако никой от кандидатите не спечели над 50% от гласовете, ще се проведе балотаж между двамата претенденти, събрали най-много подкрепа.

Трима от кандидатите за президент са хардлайнери, а един е умерен подкрепян от реформистката фракция, която до голяма степен беше отстранена в Иран през последните години.

И четиримата кандидати обещаха да съживят закъсалата икономика, засегната от лошо управление, корупция и санкции, наложени през 2018 г., след като САЩ се отказаха от ядрения пакт на Техеран.

Изборите сега съвпадат с ескалиращото регионално напрежение поради войната между Израел и иранските съюзници Хамас в Газа и Хизбула в Ливан, както и засиления западен натиск върху Иран заради бързо напредващата му ядрена програма.

Двама кандидати се отказват от президентската надпревара в Иран

Двама кандидати се отказват от президентската надпревара в Иран

Те призоваха за единство сред силите, подкрепящи ислямската революция в страната