Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обвини Джо Байдън и Доналд Тръмп, че накърняват репутацията на Съединените щати, съобщават "Ройтерс" и иранската агенция IRNA.

"Тези дни САЩ са ударени по начин, който никога не са очаквали. Двамата американски президенти - настоящият и бившият - се хванаха ръка за ръка, за да опетнят имиджа на Съединените щати", разкритикува ги Хаменей.

Днес Иран и САЩ подновиха непреките преговори във Виена за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

Целта на преговорите е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

За Иран отмяната на санкциите на САЩ e "червена линия" за ядрената сделка

За Иран отмяната на санкциите на САЩ e "червена линия" за ядрената сделка

Техепан очаква политическо решение от Вашингтон

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във "финалната си част", ирански служители заявиха, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Днес висшият служител по сигурността на Иран Али Шамхани предупреди в Туитър, че "пътят към преговорите няма да бъде гладък", ако сегашната администрация на САЩ продължи с кампанията за максимален натиск, започната срещу Иран по времето на Тръмп.

Иран обвини "страхливците" от САЩ за прекъснатите преговори по ядрената сделка

Иран обвини "страхливците" от САЩ за прекъснатите преговори по ядрената сделка

Техеран отказва да приеме "твърдоглавите" искания на Вашингтон