Жена с иранско и британско гражданство беше обвинена в Иран, че искала да свали режима на аятоласите, съобщава „Франс прес”, позовавайки се на комюнике на иранската Революционна гвардия.

Назанин Загари-Ратклиф е работела за фондация „Томсън Ройтерс”.

„Тя членуваше в чуждестранни сдружения и фондации, имащи за цел да подготвят и изпълняват проекти за ненасилствено сваляне на свещения режим на Ислямската република”, пише Революционната гвардия в югоизточната провинция Керман, където жената е задържана.

Според гвардията Загари-Ратклиф била "сред хората, ръководещи мрежи от враждебни сдружения, които извършват престъпна дейност с подкрепата на чужди шпионски служби и правителства".

По призива на нейния съпруг миналия петък пред посолството на Великобритания в Техеран се събраха хора, които поискаха освобождаването ѝ.

37-годишната Назанин Загари-Ратклиф има двойно иранско и британско гражданство, което не е признато в Иран. Тя бе арестувана на 3 април на летището в Техеран, от където се готвела да се върне във Великобритания с 2-годишната си дъщеря след посещение при семейството си в Иран.

Британското външно министерство заяви, че няколко пъти е повдигало въпроса на най-високо равнище и че ще продължи да го прави при всеки възможен случай.