Иран размаха пръст на САЩ след разполагането на подводница с управляеми ракети в Близкия изток през уикенда, на фона на повишено напрежение и насилие в региона, пише Bloomberg.

В поредица от туитове, които отбелязаха първата официална реакция на Ислямската република на присъствието на USS Florida, говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани обвини САЩ в подстрекателство към война и разпространение на нестабилност и конфликт в региона на Западна Азия.

Разполагането беше знак за опита на Вашингтон да замаже упадъка си в света, тъй като новите регионални уравнения вероятно ще оформят нов ред и ще премахнат необходимостта от военни сили извън региона, посочи Канаани.

Саудитска делегация пристигна в Техеран през уикенда, за да обсъди повторното отваряне на посолството на кралството след среща в Пекин между външните министри на двете страни.

Докато представители на Саудитска Арабия се срещаха с колегите си в Техеран, подводницата "Флорида", способна да носи до 154 крилати ракети "Томахоук", започна преминаване през Суецкия канал от Средиземно море.

Ядрената подводница е разгърната в подкрепа на Пети флот на САЩ, базиран в Бахрейн, за осигуряване на регионална морска сигурност и стабилност.