Президентът на Иран Хасан Рохани осъди т. нар. "сделка на века" на американския си колега Доналд Тръмп, целяща разрешаване на продължаващия от десетилетия израелско-палестински спор, изтъквайки, че сделката вместо това трябва да бъде наречена "престъплението на века", съобщават иранските държавни медии.

По-рано днес върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи разкритикува остро сделката по подобен начин, като я нарече "глупава" и "пагубна", добавяйки, че "американският заговор" ще умре преди Тръмп да почине.

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Американският план "Сделката на века" ще умре преди Тръмп да почине

По-голямата част от арабския свят отхвърли предложението на Тръмп, което беше подкрепено с охота от израелския премиер Бенямин Нетаняху в края на януари, докато палестинският лидер Махмуд Абас скъса отношенията и с двете страни.

Сделката позволява на Тел Авив да анексира еврейски селища на Западния бряг, като поддържа територията, разпокъсана на арабски и еврейски зони, под контрола на израелските военни.

Тя също така предвижда Йерусалим да се превърне в "суверенна столица на Държавата Израел", като предлага в същото време удвояване на размера на палестинските територии чрез поредица от размени на територии и предвижда 50 млрд. долара за финансиране на инфраструктурни проекти на Палестинската автономия.