Иран отхвърли предложението на Европейския съюз за провеждане на неформална среща с представители на САЩ, на която да бъде обсъдено връщането към ядрената сделка, съобщи Дойче веле.

Иранското министерство на външните работи разпространи изявление, в което отново повтори искането на Техеран САЩ да отменят санкциите преди започването на преговори. Представител на министерството заяви, че новият американски президент Джо Байдън продължава политиката на Доналд Тръмп за оказване на максимален натиск срещу Техеран.

В коментар от страна на Белия дом се казва, че САЩ са разочаровани от отказа на Иран, но ще продължат да търсят дипломатически пътища, които биха позволили двустранно връщане към ядрената сделка.

Очаква се въпросът да бъде обсъден в най-скоро време в Съвета за сигурност на ООН с участието на САЩ и други страни, притежаващи право на вето.

На 19 февруари пресаташето на Белия дом Джен Псаки предупреди, че САЩ нямат намерение да отменят в аванс въведените санкции срещу Техеран преди да са възобновени преговорите.

През февруари 2021 г. Брюксел предложи представители на САЩ и Иран да се срещнат и да обсъдят условия за спазване на ядреното споразумение. При встъпването си в длъжност на 20 януари президентът Джо Байдън изрази готовност за преговори по тази тема.

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

Ново напрежение в Близкия изток

Ядрената сделка с Иран беше сключена през 2015 г. от петте държави - постоянни членки на Съвета за сигурност, и Германия. Според условията по споразумението, Техеран не може произвежда или придобива плутоний и метален уран в продължение на 15 години. Целта на сделката беше да се прекратят опитите на Иран да създаде ядрено оръжие, като в замяна беше предприета отмяна на наложени преди това международни санкции, както и санкции от отделни страни.

През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от сделката и отново ще наложи санкциите, които бяха в сила преди сключването на сделката. По думите му, тя не е донесла мир и никога няма да го направи, а Техеран е водещият световен спонсор на тероризма.

МААЕ обвинява Иран в нежелание да сътрудничи

МААЕ обвинява Иран в нежелание да сътрудничи

Техеран криел уран, достатъчен за оръжия