Министърът на разузнаването на Иран предупреди Саудитска Арабия, че няма гаранция, че Техеран ще продължи своето "стратегическо търпение" срещу регионалния си съперник, според полуофициалната информационна агенция Fars.

"Досега Иран възприемаше линията на стратегическо търпение с твърда рационалност, но не може да гарантира, че то няма да се изчерпи, ако враждебните действия продължат", каза Есмаил Хатиб, цитиран от Fars.

"Ако Иран реши да отмъсти и да Ви накаже, стъклените дворци ще се сринат и тези страни вече няма да се радват на стабилност."

Иран обвини чуждестранни врагове в подклаждане на протестите, бушуващи след смъртта в полицейския арест на Махса Амини - иранка от кюрдски произход, през септември след ареста й за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод на ислямската република, наложен на жените.

Миналия месец началникът на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами предупреди Саудитска Арабия Рияд да контролира своите медии.

"Предупреждавам саудитското управляващо семейство... Внимавайте за поведението си и контролирайте тези медии... в противен случай ще платите цената. Това е нашето последно предупреждение, защото се намесвате в нашите държавни въпроси чрез тези медии. Казахме ви, бъдете внимателни", каза Салами, според иранските държавни медии.

Миналата седмица Иран отрече да представлява заплаха за Саудитска Арабия, след като Wall Street Journal съобщи, че Рияд е споделил разузнавателна информация със Съединените щати, предупреждавайки за предстояща атака от Иран срещу цели в кралството.

Иран препоръча САЩ да не се считат повече за недосегаеми

Иран препоръча САЩ да не се считат повече за недосегаеми

Според Хаменей, времената са се променили и врагът вече не е тази сила, която някога е бил