Иран покани делегати от Русия, Китай, Европейския съюз и съюзниците си сред арабските и развиващите се страни на обиколка на ядрените му обекти. Визитата се очаква да стане факт в средата на месеца, съобщи БиБиСи, като отбелязва, че САЩ не са сред държавите, чиито представители са поканени от Техеран.

Действията на ислямската република се приемат от анализатори като опит страната да спечели подкрепа за нов кръг преговори с шестте световни сили, които най-вероятно ще бъдат проведени в края на месеца в Истанбул.

Припомняме, в навечерието на възобновяването на работата на шесторката Иран обяви, че разработва собствени находища на уран и смята да продължи програмата си въпреки категоричната позиция на Запада.  

Преговорите между „Шесторката" и Техеран бяха прекъснати през 2009 година, когато Съветът за сигурност на ООН и МААЕ приеха резолюция, с която се осъди строителството на втори завод по обогатяване на уран, недалеч от град Кум.

През месец юни Съветът за сигурност прие и резолюция 1929, чрез която наложи допълнителни санкции на страната.

Иран нееднократно отхвърля твърденията, че разработва ядрено оръжие с военни цели и настоява, че има само и единствено „приятелски характер."