Иран представи нова балистична ракета, способна да пренесе няколко бойни глави на 2000 км разстояние. Това съобщават иранските медии, цитирайки началника на военновъздушните сили, които са част от Революционната гвардия.

Представянето на ракетата е станало на военен парад по случай годишнината от започването на войната между Иран и Ирак през 1980 г. 

Ракетната и ядрената програма на Ислямската република непрекъснато биват критикувани от Запада като представляващи заплаха.

Иран се зарича да модернизира балистичните си ракети

Иран се зарича да модернизира балистичните си ракети

"Независимо дали ви харесва или не"

На 14 юли 2015 г. Китай, Франция, Русия, Великобритания, САЩ и Германия подписаха споразумение с Иран за ограничаването на ядрената му програма. Споразумението предвиждаше постепенно премахване на санкциите срещу Техеран в замяна на обещанието му, че ядрената му програма ще остане мирна по своето естество.

На 29 юли 2017 г. Сенатът на САЩ одобри законопроект за нови санкции срещу 18 физически и юридически лица в Иран заради ракетната програма на Ислямската република и нарушенията на правата на човека. Този ход беше широко критикуван от иранските власти, твърдейки, че американският закон нарушава разпоредбите на споразумението за ядрената програма от 2015 г. Техеран се зарече да наложи ответни мерки срещу американски физически и юридически лица.

През август военният министър на Иран обяви, че Техеран няма да се откаже от ракетната си програма въпреки осъждането и натиска от международната общност. През септември САЩ наложиха нови санкции срещу Иран заради програмата му за балистични ракети и кибератаки.

Техеран продължава да разработва и изпитва балистични ракети. 

Ядреното споразумение не може да бъде предоговаряно, категоричен Иран

Ядреното споразумение не може да бъде предоговаряно, категоричен Иран

Това е добро споразумение