Иран е назначава дипломат от кариерата и бивш преговарящ по ядрените въпроси Маджид Тахт Раванчи за представител в ООН в опит да спаси ядрената сделка със световните сили въпреки едностранното оттегляне на Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

61-годишният Раванчи в момента е заместник-външен министър на Иран по европейските и американските въпроси. Той е бил и посланик в Швейцария.

Преместването му в ООН е важно, тъй като той е един от преговарящите, които помогнаха на Техеран да постигне ядрено споразумение през 2015 г. със САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия.

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Решението на Америка е върхът на глупостта и невежеството, коментира Лариджани

Пактът ограничи ядрената програма на Иран в замяна на освобождаване от международни санкции. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче миналата година изтегли САЩ от сделката, която беше сключена преди да встъпи в длъжност, като заяви, че тя е в полза на Иран.

Други страни все още се опитват да спасят сделката и да защитят Иран от санкциите на САЩ.

Президентът Хасан Рохани, който би могъл да пострада от щетите върху иранската икономика, ако споразумението се разпадне, предупреди другите поддръжници днес да изпълнят обещанията си преди изчерпването на търпението на Техеран.

В понеделник Тръмп определи Ислямската революционна гвардия на Иран за терористична организация. Иран заклейми този ход и обеща да отвърне реципрочно.

Помпео предполага, че Бог е изпратил Тръмп да спаси еврейския народ от Иран

Помпео предполага, че Бог е изпратил Тръмп да спаси еврейския народ от Иран

Така както царица Естер ги спасява през 400-та г. пр.н.е. от персийския цар Асуир