Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е "възможно" президентът Доналд Тръмп да е изпратен от Бог, за да спаси еврейския народ от Иран, съобщава БиБиСи. 

По време на визитата в Израел, той коментира, че вярата му го е накарала да повярва в това. Той похвали и усилията на САЩ да "гарантира, че тази демокрация в Близкия изток, че тази еврейска държава, ще пребъде".

Коментарите са по повод еврейския празник, посветен на спасение от геноцид. Празникът "Пурим" отбелязва спасяването на еврейския народ от царица Естер, която ги спасява през 400 г. пр.н.е. от персийския цар Асуир.

"Като християнин, аз със сигурност вярвам, че е възможно", обяснява Помпео, бивш сенатор от Канзас и директор на ЦРУ на въпрос, дали "президентът Тръмп е издигнат в такова време, както и царица Естер, за да помогне и да спаси еврейският народ от иранска заплаха".

"Убеден съм, че Бог се е намесил тук", обясни той.

"Като кадет изучавах битките за Голан. Израелският героизъм спаси този велик народ. Смелото решение на ПОТУС (б.р. Доналд Тръмп) да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения почита жертвите на израелския народ и реалността. Правилно е тази земя да бъде част от Израел", написа Помпео в Туитър.

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия

Ключово за сигурността на Израел и регионалната стабилност

През май 2018 г. Тръмп изтегли САЩ от международната ядрена сделка с Иран, наричайки я "ужасна едностранна сделка".

Тръмп обяви промяна в политиката на САЩ по отношение на Голанските възвишения, заявявайки, че територията, която Израел окупира от Сирия през 1967 г., трябва да бъде призната за част от Израел. Желанието му да признае възвишенията за израелска територия е свързано с регионалната сигурност, обясни той.

През последните дни, Тръмп обвини съперниците си в Демократическата партия, че са "анти-израелски" и "антиеврейски" настроени.

С оглед защитата на Израел от Хузбула, Хамас и Иран, Помпео обясни по-рано, че "те са решени да изтрият тази страна от лицето на планетата и ние имаме морално и политическо задължение да предотвратим това. Трябва да знаете, че Съединените щати са готови да направят това".

САЩ с нови санкции срещу Иран заради оръжейните му програми

САЩ с нови санкции срещу Иран заради оръжейните му програми

Санкциите са срещу 14 души и 17 компании и юридически лица