иранИранската армия проведе мащабно учение на сухопътните си сили в близост до границата на страната с Ирак, предаде АП. За разлика от предишни подобни маневри, използвани от Техеран за демонстрация на нови оръжия, тази операция е протекла при пълна секретност.

Съобщението за учението се появи в държавната информационна агенция ИРНА след края му и то индиректно. В материал посветен на катастрофа, отнела живота на двама офицери, се споменава, че военните са се прибирали от „голямо" учение на сухопътните войски.

Иран провежда редовни учения с участието на различни сектори от въоръжените си сили и елитната Революционна гвардия, която се смята за най-мощната военна сила в страната. Обикновено държавните медии широко отразяват маневрите, демонстрирайки готовността на страната да реагира на евентуално вражеско нападение. През ноември се проведе учение на противовъздушната отбрана, чрез което Техеран демонстрира способността си да защити ядрените си обекти.

Преди два месеца Иран оповести, че ще проведе маневри в югозападните провинции Хузестан и Илам, които са разположени близо до границата с Ирак. Тогава не беше посочена начална дата на учението и все още не е ясно защо то е било пазено в тайна.

Иран от години работи върху усилване на въоръжените си сили заради обтегнатите си отношения със Запада. САЩ и съюзниците им твърдят, че Техеран разработва ядрено оръжие - твърдение, което иранските ръководители отричат, заявявайки, че ядрената програма на страната е с мирни цели.

САЩ и Израел все още не са се отказали от евентуална военна интервенция в Иран като крайна мярка. Това е и една от причините в ислямската държава да смятат присъствието на американски войници в Ирак и Афганистан като потенциална заплаха.