Иран предостави на йеменските хуси балистични ракети със среден обсег "Гадер", съобщава "Ройтерс".

"Иранската балистична ракета с морско базиране, наречена "Гадер", вече е предоставена на бойците на Йемен", посочи иранската полуофициална информационна агенция "Тасним", за която се смята, че е свързана с елитната Иранска революционна гвардия.

"Тасним" отбелязва, че тези ракети са оръжия, които могат да представляват "сериозни предизвикателства" за интересите на Съединените щати и техния основен съюзник в региона - "ционисткия режим".

Междувременно Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи, че вчера "подкрепяните от Иран хуси са изстреляли пет балистични ракети и пет дрона в Червено море", които са повредили кораб.

Йеменските бунтовници контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. От ноември насам те многократно нанесоха удари с дронове и ракети в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Това принуди редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породи страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Йеменските хуси отново свалиха американски дрон

Йеменските хуси отново свалиха американски дрон

Те са използвали ракета местно производство