Иран и Ирак постигнаха споразумение "въоръжените терористични групи" в района на Кюрдистан в Ирак да бъдат разоръжени и преместени през следващия месец. Това обяви днес иранското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

"Беше сключено споразумение между Иран и Ирак, в което Ирак се ангажира да разоръжи въоръжените сепаратисти и терористични групи, присъстващи на негова територия, да затвори техните бази и да ги премести на други места преди 19 септември", каза говорителят на министерството Насър Канаани. Той не уточни къде ще бъдат преместени екстремистите, а от Ирак нямаше коментар.

Иран отдавна обвинява автономния северен кюрдски регион на Ирак в укриване на терористични групи, участвали в атаки срещу страната. Революционната гвардия многократно атакува техните бази.

Иран нанесе удари срещу "кюрдски терористи" в Ирак

Иран нанесе удари срещу "кюрдски терористи" в Ирак

Eдин човек е загинал, а други десет са ранени

Миналия септември Революционната гвардия на Иран изстреля ракети и дронове по цели на екстремистите в кюрдския регион в Ирак. Според местните власти са загинали 13 души.

Министерството на външните работи на Ирак осъди атаките. Иранската елитна армия и сили за сигурност заявиха, че ще продължат да атакуват терористите в региона.

В земите на иракските кюрди има мир. Защо тогава много от тях са на беларуско-полската граница?

В земите на иракските кюрди има мир. Защо тогава много от тях са на беларуско-полската граница?

Надеждите им за по-добри възможности след епохата на Саддам се изпариха