Иран временно затвори своите ядрени съоръжения поради "съображения за сигурност", след като предприе нападение с дронове и ракети срещу Израел в събота. Това съобщават от The Economic Times по информация на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

В кулоарите на заседанието на Съвета за сигурност на ООН медиите повдигнаха въпроса за възможен израелски удар по ирански ядрени обекти, като отмъщение за атаката.

"Винаги сме загрижени за тази възможност. Това, което мога да ви кажа е, че нашите инспектори в Иран бяха информирани от иранското правителство, че вчера (неделя) всички ядрени съоръжения, които инспектираме всеки ден, ще останат затворени от съображения за сигурност", потвърди Рафаел Гроси.

Съоръженията трябваше да отворят отново в понеделник, посочи още той, но инспекторите нямаше да се върнат до следващия ден.

По негови думи затова е решено инспекторите да не се връщат на място, докато ситуацията не се успокои напълно. Ръководителят на МААЕ призова също за "изключителна сдържаност".

Припомняме, че Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел през нощта в събота срещу неделя в отговор на въздушния удар срещу иранското посолство в Дамаск. В резултат началникът на израелската армия Херци Халеви заяви, че Израел ще отговори на иранската атака. Премиерът Бенямин Нетаняху призова за умен отговор на ситуацията.

От The Economic Times посочват още, че Израел е извършвал операции срещу ядрени обекти в региона и преди. Притесненията за потенциално израелско отмъщение остават.

Иран готов да накаже сурово всяко действие срещу неговите интереси

Иран готов да накаже сурово всяко действие срещу неговите интереси

Ебрахим Раиси даде заявка, че е готов да накаже всеки недоброжелател