Иранските власти са задържали три журналистки през последните два дни, съобщава "Франс прес".

Арестите идват на фона на месеци на протести в страната.

От 16 септември Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Властите твърдят, че стотици хора, включително членове на силите за сигурност, са били убити, а хиляди са били арестувани по време на "безредиците", които според управляващите са подстрекавани от "враговете" на Ислямската република.

"През последните 48 часа най-малко три журналистки - Мелика Хашеми, Сайде Шафией и Мехрнуш Зарей, са били арестувани в Техеран", съобщава в. "Етемад", позовавайки се на Съюза на журналистите в Техеран.

Вестникът пише, че трите жени са били преместени в затвора "Евин", където са задържани много от арестуваните във връзка с протестите. Не се съобщават причините за трите ареста.

Смята се, че около 80 журналисти са били арестувани от началото на безредиците в страната преди четири месеца.

Шафией е журналист и писател на свободна практика, Зарей пише за различни реформистки издания, а Хашеми работи за издание на име "Шахр".

В края на октомври над 300 ирански журналисти подкрепиха изявление, критикуващо властите за "арестуването на колеги и лишаването им от гражданските им права".

ЕС налага още санкции на Иран

ЕС налага още санкции на Иран

Заради репресиите срещу протестиращи