Иран обвини Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в разпространяването на "фалшиви новини" за Ислямската република с новите декласифицирани документи, конфискувани през 2011 г. при спецакция в Пакистан, при която главатарят на терористичната групировка "Ал Кайда" Осама бин Ладен беше ликвидиран, съобщава "Франс прес".

ЦРУ публикува 470 хил. документа за Бин Ладен

ЦРУ публикува 470 хил. документа за Бин Ладен

Новите материали включват личния му дневник, документи, аудио и видеофайлове

В сряда ЦРУ публикува 470 хил. допълнителни документа, открити през май 2011 г., когато американски тюлени нахлуха в бърлогата на Бин Ладен в Аботабад и го застреляха.

Според изследователи от Фондацията за защита на демокрациите, на които им е било позволено да видят документите преди да станат публично достояние, документите хвърлят нова светлина върху тъмните отношения между сунитската екстремистка групировка и шиитски Иран.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф отхвърли твърденията.

Публикуването на документите идва, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп се опитва да засили натиска върху Иран, отказвайки да потвърди историческото ядрено споразумение между Техеран и световните сили.

Аятолах Али Хаменей определи САЩ за враг номер едно на Иран

Аятолах Али Хаменей определи САЩ за враг номер едно на Иран

По-рано Хаменей коментира, че Иран и Русия трябва да си сътрудничат, за да изолират САЩ и да подпомагат стабилността в Близкия изток

Иран отрича всякакви връзки с "Ал Кайда" и предостави финансова и военна подкрепа в помощ на борбата на сирийския режим със сунитските екстремисти и други противници.

Иранската агенция "Фарс", която е приближена на иранските консерватори, заяви вчера, че селективното публикуване на документи от ЦРУ, свързани с "Ал Кайда" е част от усилията "да се окаже натиск върху Иран".