Иран отправи нови тежки критики заради настояванията на САЩ за големи промени в неговата външна политика и ядрена програма, съобщава "Ройтерс"

Революционната гвардия на Ислямската република подчерта, че правителството на САЩ ще бъде победено подобно на сваления иракски лидер Саддам Хюсеин, ако те нападнат Иран.

Франция, една от няколкото европейски сили, разтревожени от изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г., заяви, че методите на Вашингтон за налагане на повече санкции срещу Техеран ще укрепят позициите на хардлайнерите в страната.

Иран няма да иска разрешение от никого за отбранителните си способности

Иран няма да иска разрешение от никого за отбранителните си способности

Техеран не се прекланя пред САЩ, а във Вашингтон нямат смелост за военна конфронтация с Техеран, коментира генерал Багери

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши в понеделник Иран с "най-тежките санкции в историята", ако не ограничи влиянието си в региона, обвинявайки Техеран в подкрепа на въоръжени групировки в страни като Сирия, Ливан и Йемен.

Помпео говори две седмици след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, съгласно което бяха отменени санкциите в замяна на ограничаване на ядрената му програма. Европейските сили виждат сделката като най-добрия шанс за възпрепятстване на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

САЩ се заричат: Предстоящите санкции срещу Иран ще са най-тежките в историята

САЩ се заричат: Предстоящите санкции срещу Иран ще са най-тежките в историята

"Ще приложим безпрецедентен финансов натиск върху иранския режим"

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че Помпео е повторил стари обвинения срещу Техеран "само с по-силен и по-непристоен тон".

"Помпео и други представители на САЩ в сегашната администрация са затворници на погрешните си илюзии, затворници на миналото си и са взети за заложници от корумпирани групи за натиск", изтъкна Зариф пред държавната телевизия.

Междувременно по-рано днес висшият ирански военен ген.-майор Мохамед Багери подчерта, че Иран няма да отстъпи пред натиска на Вашингтон да ограничи военните си действия. САЩ "нямат кураж за военна конфронтация и война лице в лице с Иран".

Санкции на САЩ помагат на хардлайнерите в Иран, смята Франция

Санкции на САЩ помагат на хардлайнерите в Иран, смята Франция

Тази позиция може да застраши още повече региона, коментира Жан-Ив Ле Дриан