Президентът на Иран Хасан Рохани призова мюсюлманите по света да се обединят срещу САЩ, вместо да "разстилат червени килими за престъпници", съобщава "Ройтерс".

Вашингтон през май отново наложи санкции на Техеран, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното ядрено споразумение, сключено през 2015 г. с Иран, съгласно което санкциите бяха отменени.

САЩ обвини Иран за нападателни химически оръжия

САЩ обвини Иран за нападателни химически оръжия

Отдавна имат опасения, че поддържат химическата си програма, коментира Кенет Уорд

"Отстъпването пред Запада, оглавяван от Америка, ще бъде предателство срещу нашата религия... и срещу бъдещите поколения в този регион", изтъкна Рохани на международна конференция за ислямското единство в Техеран, като речта му е била излъчена на живо по държавната телевизия.

"Имаме избор или да разстиламе червени килими за престъпници, или да се противопоставим на несправедливостта и да останем верни на нашия пророк, на нашия коран и нашия ислям", допълни Рохани, очевидно имайки предвид Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, които имат близки отношения с Вашингтон.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде

Иран и Саудитска Арабия са регионални противници и подкрепиха противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен и различни политически фракции в Ирак и Ливан.

"Ние сме готови да защитим интересите на саудитския народ срещу тероризма, агресията и суперсилите... и не искаме 450 млрд. долара, за да го направим", подчерта държавният глава на Иран, препращайки към договорите на Саудитска Арабия със САЩ.