Споразумението за иранската ядрена програма принадлежи на целия свят, а не на САЩ. Така Федерика Могерини коментира възможното излизане на Вашингтон от сделката, съобщава ТАСС.

Споразумението работи и Техеран изпълнява задълженията си. "Казвала съм много пъти, че споразумението работи, МААЕ [Международната агенция за атомна енергия] седем пъти потвърдиха, че Иран изпълнява задълженията си", коментира Могерини.

Тръмп акцентира на „оста на злото” в предстоящата реч пред ООН

Тръмп акцентира на „оста на злото” в предстоящата реч пред ООН

Речта на американския лидер е с фокус "световните режими"

Коментирайки възможното оттегляне на САЩ от сделката, Могерини подчертава, че тези споразумения не са сключени "с която и да е държава". "Тази сделка принадлежи на международната общност", казва тя.

Могерини вижда задачата на Европейския съюз "да се увери в пълното изпълнение на сделката от всички участници".

Могерини отбелязва, че на 20 септември ще се състои срещата на министрите на Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция, Германия и Иран по изпълнението на ядрената сделка. Според нея това е "добър знак", тъй като обикновено такива редовни срещи се провеждат на равнище заместник-външни министри.

Мей защити ядрената сделка с Иран на среща с Тилърсън

Мей защити ядрената сделка с Иран на среща с Тилърсън

Тилърсън е на посещение на Острова, за да обсъди с колегите си

Иран и шестте световни сили постигнаха споразумение за разрешаване на иранския ядрен въпрос през 2015 г. и приеха съвместен цялостен план за действие (CFA). Този план предвижда премахването на санкциите, наложени на Иран във връзка със своята ядрена програма от Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз.

В замяна на това Техеран обеща да ограничи ядрените си дейности, поставяйки я под международния контрол. Сделката влезе в етапа на изпълнение през януари 2016 г.

На 16 август посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли постави под въпрос значението на ядрената сделка с Иран, заявявайки, че тя позволява на Техеран да "задържа целия свят като заложник".