Иранският президент Ебрахим Раиси пристигна в Исламабад в понеделник на тридневно официално посещение при засилени мерки за сигурност в пакистанската столица, предава "Ройтерс". предава "Ройтерс".

Тридневното посещението идва в момент, в който двете мюсюлмански страни се стремят да поправят отношенията си след безпрецедентната размяна на удари тази година.

"Иранският президент е придружен от съпругата си и делегация на високо ниво", се казва в изявление на външното министерство на Пакистан, добавяйки, че групата включва също външния министър, други членове на кабинета и висши служители.

Раиси ще се срещне с премиера Шехбаз Шариф и други официални лица. По-късно той ще посети източния град Лахор и южния пристанищен град Карачи.

Основните магистрали в Исламабад бяха блокирани като част от мерките за сигурност за пристигането на Раиси, като правителството обяви официален празник в Карачи.

Посещението на Раиси е ключова стъпка към нормализиране на връзките с Исламабад, но върховният лидер на Иран аятолах Али Хамени, а не президентът, има последната дума по държавни въпроси, като например ядрената политика.

Напрежението е високо и в Близкия изток, след като Иран предприе безпрецедентна атака срещу Израел преди седмица, която беше отговорена от израелска атака в петък.

Пакистан и Иран имат история на нестабилни отношения въпреки редица търговски споразумения, като Исламабад е исторически по-близо до Саудитска Арабия и Съединените щати.

Тяхното най-известно споразумение е закъсалата сделка за доставка на газ, подписана през 2010 г. за изграждане на тръбопровод от иранското газово поле South Fars до южните провинции на Пакистан Белуджистан и Синд.

Въпреки острата нужда на Пакистан от газ, Исламабад все още не е започнал изграждането на своята част от тръбопровода, позовавайки се на опасения от американски санкции - които Техеран отхвърли.

Изправен пред възможността от неустойки за нарушаване на договора, достигащи милиарди долари, Исламабад наскоро даде зелена светлина за изграждането на 80-километров участък от тръбопровода.

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Той я призова непрестанно да разучава тактиката на врага