Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди Великобритания, че промяната в ръководството на държавата не означава, че Лондон може да получи по-добро споразумение за Брекзит.

"Малко съм притеснен, че някои хора в Лондон изглежда смятат, че след като Камарата на общините не успя да ратифицира това споразумение, това автоматично означава, че те ще получат по-добра сделка. Това е ужасна политическа грешка. Надявам се, че няма да бъде направена такава грешка в Лондон", изтъкна Варадкар пред ирландският парламент.

Борис Джонсън: Ще платим €50 млрд. на ЕС, но след ново споразумение

Борис Джонсън: Ще платим €50 млрд. на ЕС, но след ново споразумение

Нови условия на Лондон към Брюксел

Коментарът на премиера на Ирландия очевидно е предизвикан от думите на Борис Джонсън, който е фаворит за нов лидер на Консервативната партия и оттам за премиер на Великобритания. Той се зарече, че ще сключи ново споразумение с Европейския съюз за Брекзит и че Лондон няма да изплаща на ЕС около 50 млрд. паунда. 

Варадкар добави, че отиващият си британски премиер Тереза Мей била "не лош преговарящ" и че нейното споразумение за Брекзит било "добре балансиран компромис", въпреки че не е съвършено.

Вчера германският министър по европейските работи Михаел Рот също подчерта, че споразумението за излизането на Великобритания от ЕС не може да бъде предоговаряно.

Джонсън: Забавянето на Брекзит ще отблъсне избирателите

Джонсън: Забавянето на Брекзит ще отблъсне избирателите

Начало на предизборната кампания на Острова