Северна Ирландия и Великобритания вече имат възможност да възстановят отношенията, които напоследък бяха обтегнати от Брекзит. Това заяви ирландският премиер Майкъл Мартин, цитиран от "Ройтерс".

Коментарът му е във връзка с подадената днес оставка на британския министър-председател Борис Джонсън.

Въпреки че премиерът Джонсън и аз се ангажирахме активно заедно, невинаги имахме съгласие помежду си и отношенията между нашите правителства напоследък бяха обтегнати и затруднени, отбеляза Мартин.

"Сега имаме възможност да се върнем към истинския дух на партньорство и взаимно уважение, който е необходим, за да се подкрепят постиженията от Споразумението от Разпети петък", добави той, визирайки мирното споразумение за Северна Ирландия от 1998 г.

Джонсън не изключва промени в протокола за Северна Ирландия още тази година

Джонсън не изключва промени в протокола за Северна Ирландия още тази година

Проектозаконът се връща в британския парламент за допълнителни обсъждания

През юни британското външно министерство представи в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на британските министри да изключат части от Протокола за Северна Ирландия, решаваща част от Споразумението за Брекзит, за която Лондон твърди, че причинява политически и търговски смущения в Северна Ирландия.

От месеци нараства напрежението между Лондон и Брюксел във връзка с протокола, като британските министри обвиниха ЕС, че налага правила, които създават бюрокрация и застрашават политическата стабилност в Северна Ирландия.

Критиците на плана на Лондон, включително представители на млечната, производствената и логистичната индустрия в провинцията, казват, че едностранното му действие ще навреди на бизнеса и ще доведе до нова несигурност.

Брюксел смята, че всяка едностранна промяна може да наруши международното право и заплаши да отговори с правни действия и налагане на мита - риск в момент, когато британската инфлация се готви да достигне 10%, а икономиката се свива.

Лондон предизвиква ЕС с промени в Протокола за Северна Ирландия

Лондон предизвиква ЕС с промени в Протокола за Северна Ирландия

В Брюксел и Вашингтон са недоволни от подобно развитие