Ирландия отхвърли твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че Европейският съюз планирал дестабилизиращи нови бариери между Великобритания и Северна Ирландия, докато преговорите за Брекзит стават все по-нажежени.

"Това просто не е така", каза ирландският министър на правосъдието Хелън Макенти пред Sky News и допълни: "Всяко предположение, че това ще създаде нова граница, просто не е вярно."

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Това можело да раздели Обединеното кралство

Макенти каза, че разпоредбите за Северна Ирландия в договора за излизане на Великобритания от ЕС са били договорени и от двете страни, за да се гарантира честна конкуренция след Брекзит и да се спази мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия размирици в Северна Ирландия.

Договорът също така "гарантира целостта на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство", изтъкна тя, а той "гарантира, че няма да видим каквато и да е граница да се появява отново".

В статия във в. "Дейли Телеграф" вчера Джонсън обвини ЕС, че заплашва да раздели Обединеното кралство, като наложи хранителна "блокада" между Великобритания и Северна Ирландия.

Джонсън заяви, че позицията на ЕС оправдава внасянето от неговото правителство на ново законодателство за пренаписване на договора за излизане от ЕС - законопроект, който предизвиква дълбока тревога в Брюксел, както и сред бивши британски министър-председатели и собствените му депутати.