Ирландският премиер Лео Варадкар обясни, че е възможно на границата със Северна Ирландия да се наложи да бъдат разположени войници, ако Брекзит се обърка, съобщава "Ройтерс".

В най-лошия случай, твърда граница може да "включи хора в униформи и може да включва необходимостта, например, за камери, физическа инфраструктура, евентуално присъствие на полицията или присъствие на армията, за да я подкрепят", каза Варадкар.

"Проблемът с това, в контекста на ирландската политика и история е, че тези неща стават мишени", допълва той.

Ирландската полиция отрече планове за полицаи на границата

Ирландската полиция отрече планове за полицаи на границата

Нарастващото разгръщане на полиция е съизмеримо с подготовката за Брекзит

Ирландия заяви, че ще бъде трудно да избегне налагането на твърда граница на Северна Ирландия, ако Обединеното кралство се излезе от ЕС без споразумение.

Отворената граница е наследство от споразумението "Добрият петък" от 1998 г., което сложи край на сблъсъците между северните проанглийските юнионисти и националистите, които подкрепят обединена Ирландия.

""Добрият петък" или "Споразумението от Белфаст" беше формулирано въз основа на предположението, че и двете страни са част от ЕС. Това не беше само от икономическа, но и от политическа гледна точка във връзка с националистическите стремежи", коментира през 2017 година бившият британски премиер Тони Блеър.

ЕП няма да одобри сделката за Брекзит без предпазната мярка за Ирландия

ЕП няма да одобри сделката за Брекзит без предпазната мярка за Ирландия

Групата призовава Лондон да изясни позицията си