Европейският парламент (ЕП) няма да одобри споразумението с Великобритания, ако не съдържа предпазната мярка за Ирландия, съобщават от законодателния орган.

Ирландия разполага полиция по границата при Брекзит без сделка

Ирландия разполага полиция по границата при Брекзит без сделка

Полицията от двете страни на границата предупреждава, за малки войнстващи групи, все още активни в Северна Ирландия

Работната група на ЕП по преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС обсъди Брекзит и гласуването в британския парламент през миналата седмица.

Групата призовава Лондон да изясни позицията си през следващите дни.

Председателят на групата Ги Верхофстат приветства решението на британското правителство да отмени таксата за граждани на ЕС, които подават документи за уседнал статут. Парламентът настояваше Лондон да отмени таксата. Законодателният орган призовава страните членки на ЕС да последват примера по отношение на всички британски граждани.

Шотландия пришпорва Тереза Мей да отложи Брекзит

Шотландия пришпорва Тереза Мей да отложи Брекзит

Пълен хаос около Брекзит

Работната група подчертава, че сега британското правителство трябва да работи с всички партии в Камарата на общините, за да преодолеят безизходицата. Евродепутатите припомнят, че споразумението за Брекзит е справедливо и не може да бъде предоговаряно. Това се отнася особено за предпазния механизъм за Ирландия, тъй като гарантира, че при никакви обстоятелства няма да има "твърда" граница с Ирландия, докато в същото време защитава целостта на единния пазар. Групата предупреждава, че без този механизъм Европейският парламент няма да ратифицира сделката за Брекзит.

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Това намекна главният преговарящ на ЕС за Брекзит

Европейският парламент също повтаря позицията си, че е открит за по-амбициозни бъдещи отношения, което може да помогне за избягване използването на предпазния механизъм.

Парламентът ще дебатира Брекзит на 30-31 януари.