Премиерът на Великобритания Тереза Мей представи ключовите проблеми в центъра на преговорите за Брекзит до момента, пише "Гардиън".

Първият проблем е свързан с това, по думите й, че депутатите са обезпокоени за сценария Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Правилният начин да се отговори е чрез одобрение на споразумение, обяви тя пред Камарата на общините.

Туск: Камерън лично ми каза, че либералдемократите ще блокират референдум за Брекзит

Туск: Камерън лично ми каза, че либералдемократите ще блокират референдум за Брекзит

Туск е направил коментара в интервю за документалния филм на Би Би Си "Inside Europe: Ten Years of Turmoil"

Единствената алтернатива ще е да се отмени Член 50 от Лисабонския договор, което би означавало оставане в ЕС, но ще е против волята на британския народ и резултата от референдума, смята Мей. 

Според нея друга алтернатива би била удължаване на Член 50, но това няма да изключи сценарий Брекзит без споразумение. Мей вярва, че ЕС няма да се съгласи да приеме отлагане на Брекзит само за да даде повече време на Лондон, ако няма план.

Този вариант ще включва отмяна на Брекзит, изтъкна тя и повтори, че е против отлагане на процеса.

Брекзит без сделка и забавянето на Китай – основни фактори за свиване на световната икономика

Брекзит без сделка и забавянето на Китай – основни фактори за свиване на световната икономика

Това се предупреждава в последната икономическа прогноза на Международния валутен фонд

Мей отбеляза, че е провела срещи с опозиционни лидери, но лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин не е взел участие в разговорите. Премиерът се надява това да се промени.

Второ, Мей очаква депутатите да отхвърлят организиране на втори референдум, тъй като това ще подкопае доверието към политиците и ще засили позициите на националистите. Тя не смята, че в парламента има мнозинство за гласуване на втори референдум.

Министър-председателят отбеляза, че има още четири въпроса, които остават неразрешени, но може да бъде постигнат напредък.

Снимка 401646

Източник: ЕПА

По отношение на предпазния механизъм за Ирландия, Мей изрази надежда, че няма да бъде предоговаряно Белфасткото споразумение. Обединеното кралство трябва да спазва споразумението напълно, каза тя.

Полша с предложение за излизане от Брекзит безизходицата

Полша с предложение за излизане от Брекзит безизходицата

Ограничаване на защитния механизъм до пет години може да бъде част от решението

Министърът-председателят поиска да разбере какво желаят депутатите относно защитния механизъм, а след това ще отправи исканията им пред ЕС.

Мей също така поиска от депутатите да кажат позицията си за бъдещето търговско споразумение с ЕС и да участват в дискусиите.

Британският лидер съобщи, че таксата от 65 лири за граждани от ЕС, които подават документи за уседнал статут, ще бъде отменена. Също така ще бъде отменена и таксата за тези, които са на под 16-годишна възраст, която е в размер на 32,50 лири. Мей обещава Лондон да защити правата на работниците след Брекзит. Ще настояват ЕС да защити британските граждани.

От своя страна Корбин атакува, че правителството не показва гъвкавост на преговорите с партиите.

Нищо не се е променило след гласуването през миналата седмица, каза той и повтори, че управляващите трябва да отхвърлят сценарий Брекзит без споразумение. Корбин смята, че правителството харчи пари за планове да изведе страната от ЕС без споразумение. По думите му лейбъристите не изключват нов референдум.

Снимка 401647

Източник: ЕПА

Мей отговори, че Лондон е похарчил 4,2 милиарда британски лири в подготовката на правителството за Брекзит без сделка.

Берлин: Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит

Берлин: Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит

Маас направи коментара преди първата среща на Съвета на министрите на външните работи

Премиерът сигнализира, че остава против Великобритания да бъде в митническия съюз на ЕС.